ACTUELE BERICHTEN

Steun het Vluchtelingenhuis voor De Warmste Week

De Warmste Week loopt volop en heel Vlaanderen zamelt geld in voor 287 projecten die zorgen voor veilige plekken voor kinderen en jongeren. Eén van deze projecten is het vluchtelingenhuis in Wilsele. Hier vangen ze de meest kwetsbaren, moeders met kinderen, tijdelijk op om hen een warme thuis te bieden. Want ook deze kinderen verdienen het om op te groeien zonder zorgen.

Ook jij kan je steentje bijdragen via de website van De Warmste Week door mee te vlammen en de kinderen en jongeren een warme thuis te bieden, en hen -zowel in het huis als nadien- te laten opgroeien met zo weinig mogelijk zorgen.

Lees het interview op de website van Libelle met Deirdre Maes.

22 december 2023

❤️‍ Warme oproep: Geen mensen op straat ❤️

 

Wist jij dat alleenstaande mannen die asiel aanvragen wekenlang moeten wachten op een opvangplek? Ze brengen noodgedwongen de nachten buiten op straat door. Nu de winter zich laat voelen, kunnen we jouw steun extra hard gebruiken.

Elke dag doen we wat we kunnen om de slachtoffers van de opvangcrisis zo goed mogelijk op te vangen. Zo staat ons Startpunt-team elke ochtend aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Brussel. Ze geven er basisinformatie over de asielprocedure en beantwoorden vragen zoveel mogelijk in de taal van de persoon die ze helpen. Drie dagen per week openen we ook onze Legal Helpdesk. Hier krijgen ze een warme kop koffie of thee en informatie over opvang, hun asielprocedure en hun rechten.

“Niet iedereen die hier aankomt is zich bewust van de opvangcrisis. Vorige week vertelde een jongeman me dat hij al een week buiten sliep en het heel koud had. Dit kwam hard aan, wetende dat hij nog veel meer nachten buiten moet slapen. Wat zeg je op zo’n moment?” – Anamaria, Startpunt-medewerker

Mensen op de vlucht verdienen, net als jij en ik, een menswaardige behandeling. Vluchtelingenwerk Vlaanderen steunen kan via hun giften-pagina. Zo kunnen Anamaria en onze vrijwilligers mensen op de vlucht blijven helpen en vergroten we de druk op het beleid.

Bedankt!

21 december 2023

Getuigenis mensen zonder wettig verblijf

 

Toen Anna Borodikhina kind was vluchtten haar ouders naar België. Het duurde 22 jaar voor ze papieren kreeg. Over die moeilijke en lange weg maakte ze een voorstelling.

 

Je kan haar getuigenis zien op de Facebook pagina van Visie, het magazine van ACV, CM en beweging.net over werk, gezondheid, geld en de samenleving. Ook beschikbaar op Instagram of X.

13 november 2023

Manifestatie voor Gaza

 

De inwoners van de Gazastrook worden momenteel geconfronteerd met het dodelijkste offensief in hun geschiedenis. Die komt bovenop de immense humanitaire ramp als gevolg van de Israëlische blokkade waaraan de bevolking al 16 jaar lang is onderworpen.

We veroordelen ondubbelzinnig alle aanvallen tegen de burgerbevolking, waaronder ook de aanvallen van Hamas op Israëlische burgers die sinds 7 oktober honderden doden maakten. Geen enkele aanval rechtvaardigt echter schendingen van het oorlogsrecht.

Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties zal aanstaande zondag 22 oktober vanaf 14.00 uur demonstreren voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie

Manifestatie voor Gaza: Stop het bloedvergieten, stop de straffeloosheid: handel nu! – Palestina Solidariteit

Gaza : Stop aux massacres, stop à l’impunité! / Stop het bloedvergieten, stop de straffeloosheid! | Facebook

22 oktober 2023

De straat is nooit een deel van de oplossing, altijd een deel van het probleem.

 

Voorstel minister Diependaele over huren mensen zonder papieren heeft ernstige gevolgen. Minister Diependaele wil dat mensen zonder wettig verblijf geen woning meer kunnen huren op de Vlaamse huurmarkt. Dat vernemen we onder meer bij VRTnws. ORBIT heeft even op een rijtje gezet wat de gevolgen zouden zijn als dit idee wordt doorgevoerd.

Lees hier het volledige persbericht.

18 oktober 2023

Vluchtelingenhuis portfolio door Orbit vzw

 

Orbit vzw zet het Vluchtelingenhuis in de bloemen! Een mooie brochure, helemaal samengesteld en uitgegeven door Orbit vzw. In dit portfolio vind je interviews met bewoners en ex-bewoners, een kijk op het ontstaan en de werking, kansen, obstakels, noden, cijfers en resultaten.

We zijn fier op ons Vluchtelingenhuis, en we zijn Orbit vzw enorm dankbaar voor de steun op meerdere fronten. Een ware bondgenoot in superdiversiteit en migratie!

De overhandiging van de brochure kan je bekijken op de Facebook-pagina van Orbit vzw.

19 oktober 2023

Refugee Walk 2023

 

Op zondag 8 oktober stapte Recht op Migratie mee met de Refugee Walk, een evenement georganiseerd door Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Wereldwijd zijn meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, oorlog en vervolging. Ze leggen enorme afstanden af, vaak te voet, op zoek naar een veilige thuis. Met dit initiatief toon je je solidariteit voor mensen op de vlucht.

We willen onze stappers Griet, Bart en Ilhame bedanken! Je  kan hen nog tot eind oktober steunen door een donatie te doen op de Refugee Walk pagina van Recht op Migratie. Je steun wordt zeer gewaardeerd.

8 oktober 2023

Opendeurdag Vluchtelingenhuis

 

Onze jaarlijkse opendeurdag was weer van de bovenste plank! Het weer zat mee, het was gezellig en het wereldbuffet met zelfbereide dessertjes was heerlijk. Kortom een geslaagd samenzijn.

Bedankt aan iedereen die is langs geweest en onze organisatie steunt. Dikke merci aan alle vrijwilligers die hebben meegeholpen! Wat een team! Een speciale dank aan ons kookteam Gekko for Africa vzw die de heerlijkste gerechten op tafel toverden en Rouchan voor de Koerdische hapjes. De allerkleinsten waren in de zevende hemel met de creatieve kindergrime en hebben naar hartenlust kunnen springen op het springkasteel. We genoten van een woordje van onze voorzitter en de geslaagde muzikale omkadering maakte het een prachtig tuinfeest.

Voor het fotoverslag nodigen we je graag uit op onze Facebookpagina.

Tot volgend jaar!

17 september 2023

Recht op menswaardig bestaan

 

‘Elke mens op aarde heeft recht op een menswaardig bestaan’ en als hij dat niet ter plaatse kan vinden, is het zijn recht om dat elders te gaan zoeken.

Daar gaan we vanuit in onze visie.

In de statuten van Recht op Migratie vzw staat onder meer dat onze vereniging zich wil inzetten voor het welzijn van vluchtelingen

  • door hen op te vangen, en vooral aan degenen zonder verblijfsvergunning;
  • door te ijveren voor een rechtvaardig asiel- en migratiebeleid;
  • door ons blijvend te verzetten tegen het opsluiten van vluchtelingen omdat ze geen verblijfsvergunning hebben;
  • door ons in te zetten voor een wetgeving die de in België verblijvende vluchtelingen regulariseert in plaats van ze gedwongen uit te wijzen en te deporteren.

Wij zetten onze schouders onder de campagne van het collectief van de Mensen zonder Papieren en ‘Sans Papiers TV’ en onderschrijven hun eisen voor meer burgerrechten.

Want de ‘sans papiers’ of de’ mensen zonder papieren’ of misschien beter ‘de mensen zonder wettig verblijf’ die proberen te overleven, hebben maar heel beperkte toegang tot rechten en diensten in België. Maar men weet daar wel altijd fijntjes aan toe te voegen: ‘ze hebben wel dezelfde plichten als alle andere inwoners van het land’.

Wel, wij zien het nu als onze plicht om aandacht te vragen voor de precaire situatie van mannen, vrouwen, gezinnen, kinderen zonder papieren die een brief schrijven aan de buren en de petitie te ondertekenen.

Laten we samen massaal gehoor geven aan de oproep van migranten zonder papieren en de petitie ondertekenen op www.wearebelgiumtoo.be/nl/

Teken jij ook?

Allemaal vrijwilligers

 

Ook onze vrijwilligerswerking heeft zich het voorbije jaar moeten aanpassen aan de coronamaatregelen. Toch zijn de werking van het Vluchtelingenhuis en de opvang van de bewoners nooit in het gedrang gekomen.

De bestuursleden ontmoetten elkaar digitaal. De algemene vergadering werd gebriefd en kon zijn stem uitbrengen via mail. Onze boekhouder heeft een tandje bijgestoken om dit allemaal in orde te krijgen en te verwerken.

Een aantal jaarlijkse evenementen en activiteiten hebben we moeten annuleren. Het spaghetti-restaurant, de verkoop van spaghetti-saus en de opendeurdag vonden niet plaats. Telkens activiteiten waar vrijwilligers uit ons vrijwilligersteam elkaar hartelijk ontmoeten. Toch bleven heel wat vrijwilligers met elkaar contact houden via mail en deugddoende en ondersteunende sms-berichten.

Ook het bewonersteam bleef actief: de juridische omkadering en de begeleiding verliep veel trager door plots geannuleerde afspraken en trager werkende of gesloten diensten. Maar liefst 3 nieuwe bewoners met samen vijf kinderen vonden het Vluchtelingenhuis en vonden er onderdak.

Religieuze feesten zoals het Suikerfeest en Kerst, de verjaardagen, Sinterklaas werden in een kleine huisbubbel gevierd, met cadeautjes! De Sint kwam online even langs.

Een van de bewoners merkte fijntjes op dat het wel een voordeel had: “Nu kunnen we eten wat we zelf willen en lusten!” Iets om te onthouden.

Ook onze klussersploeg bleef actief. Zij herstelden de dakgoot na de storm, gaven ramen, deuren en de poort een nieuwe laag verf, zorgden dat deuren en ramen niet meer klemden, naast tal van andere kleine herstellingen.

De wekelijkse boodschappen voor de bewoners gebeuren door een bewoner en een vrijwilliger.

Verminderde inkomsten door activiteiten doet je creatief nadenken over andere bronnen van inkomsten. Iemand van onze bestuursleden ging actief op zoek naar fondsen en projectsubsidies.

In het voorjaar ontvingen we tot tweemaal toe een subsidie van Welzijnszorg.

Er diende zich ook een jonge ambassadeur aan: Jules.

Hij ging in zijn buurt onder meer boodschappen doen voor mensen die wegens corona binnen bleven. Dat leverde een mooie som op. Jules schonk 545,80 euro aan het Vluchtelingenhuis.

De vrijwilligers van Gastvrij Wijgmaal zorgden voor een zomerpodium, met een opbrengst van 890 euro. En rond de kerst- en nieuwjaarsperiode namen we samen het initiatief om cadeaupapier te verkopen met tekeningen van o.a. de kinderen van het Vluchtelingenhuis. Een selectie van deze tekeningen werd gedrukt op cadeaupapierpapier.

Via het corona-proef afhaalpunt aan het Vluchtelingenhuis leerde een heleboel nieuwe mensen het Vluchtelingenhuis leerden kennen. Het cadeaupapier zorgde voor een mooie opbrengst van 1670 euro.

En de kleine Fay, die bezorgde ons 2000 euro als geboortegift. Een mooi gebaar: de start van haar jonge leven zorgt ervoor dat de baby’s in het huis ook een mooie start krijgen.

Ook al werd er verleden jaar heel wat gepresteerd, we hopen allemaal dat we elkaar in 2021 wat meer zullen ontmoeten en onze jaarlijkse evenementen weer kunnen doorgaan.

Het doet altijd deugd gelijkgezinden te ontmoeten, mensen die tijd, energie en financiële steun geven voor de opvang mensen zonder wettige verblijfsvergunning in een kwetsbare positie.

Ook zin om vrijwilliger te worden? Stuur een mailtje naar info@rechtopmigratie.be.

Recht op Migratie vzw

publicatie op 21 maart 2021