SALUT À TOI

Manifestatie voor een rechtvaardig migratiebeleid op 13 december

 

Duizenden gealarmeerde burgers trotseerden op woensdag 13 december de niet aflatende regen om in Brussel te manifesteren voor een rechtvaardig migratiebeleid. De betoging was een initiatief van CNCD-11.11.11 en de Coördination des Sans Papiers, ondersteund door tal van organisaties, waaronder Hart boven Hard en de vakbonden. Wij waren er ook, van Recht op Migratie. Evident.

 

Onze boodschap was duidelijk: nietsdoen, zwijgen en afwachten is geen optie meer, nu de grenzen van wat menselijk aanvaardbaar is ver zijn overschreden. Daartegen moeten we de straat op en een krachtige collectieve tegenstem laten horen.

Europa maakt van de Middellandse Zee een kerkhof en van de landen in het Zuiden haar grenswachters, ook als die landen de mensenrechten flagrant met voeten treden.

Wij willen een ander Europa. Een Europa dat het geweld aan zijn grenzen doet stoppen en zorgt voor veilige vluchtwegen. Een Europa dat eerlijke handel drijft met landen uit het Zuiden, zodat mensen niet moeten vluchten. Een Europa dat al wie er woont gelijke rechten geeft en paal en perk stelt aan de sociale dumping. Een Europa dat geen mensen opsluit van wie de enige ‘misdaad’ is dat ze een beter leven zoeken voor zichzelf en hun familie.

De manifestanten, velen symbolisch gehuld in overlevingsfolie, droegen een lange banderol mee, gemaakt een aantal jaar geleden, een lijst van meer dan 17.000 mannen, vrouwen en kinderen die stierven in een poging om Fort Europa te bereiken. Intussen zijn het er meer dan 33.000. Die 33.000 manifesteerden op die manier mee, gedragen door de betogers, die hen zo symbolisch hun gesmoorde stem teruggaven.

De betoging eindigde met liederen en toespraken. Het door zovele kelen herhaalde ‘Salut à toi’ wordt hopelijk eindelijk gehoord door de Europese politici, die in Brussel bijeen waren voor een Top, een Top waartegen de organisaties de dag ervoor, op 12 december, een tegentop hadden georganiseerd in De Markten en het Kaaitheater.

Tegen volgend jaar, zelfde datum, willen de organisatoren in Europa 1 miljoen handtekeningen verzamelen voor een rechtvaardig migratiebeleid. Hou je pen alvast klaar.

En kijk uit naar een volgende manifestatie. Want laten we wel wezen: alleen volgehouden protest van vele duizenden, zal de stem van de menselijkheid zwaar genoeg doen wegen om de politiek weg te doen kantelen van de onaanvaardbare toestanden die het beleid vandaag creëert.

 

Bekijk hier de video: